Nastavak saradnje: Makron čestitao Vučiću predstojeći Dan državnosti

Francuski predsjednik Emanuel Makron čestitao je predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću predstojeći Dan državnosti, izražavajući želju da se nastavi razvoj odnosa između dvije zemlje.

“Želja mi je da se nastavi razvoj odnosa između naših zemalja, koji se napajaju iz bogate istorije ispunjene zajedničkim sjećanjima, ali i koji su odlučno okrenuti ka budućnost. Za Vašu zemlju ta budućnost je u perspektivi pridruživanja EU, priznatoj Srbiji i drugim zemljama regiona”, naveo je Makron u čestitci.

Makron je istakao da evropski cilj Srbije jeste istorijski izbor, koji iziskuje značajne napore Srbije kako bi se nastavile i dovršile već preduzete strukturalne reforme, među kojima je reforma pravosuđa jedan od najboljih primjera.

“Iziskuje, takođe, i usagalašavanja sa stavovima koje brani EU, u vezi sa glavnim pitanjima spoljne politike, ali i nedvosmislenu podršku vrijednostima koje su osnova tih stavova. Obuhvata i dijalog sa Prištinom s ciljem normalizacije, koja znači snažno političko angažovanje dvije strane kako bi se učinili neophodni kompromisi”, naveo je Makron.

Francuski predsjednik zaključuje da su preduzeti napori ulog za modernizaciju Srbije i za njeno priključenje prostoru prosperiteta i bezbjednosti koji predstavlja EU, a koja je, kako je istakao, sposobna da odgovori na težnje svojih građana.

“Možete da računate na moje lično angažovanje da Francuska nastavi sa podrškom u tom cilju. Nastavićemo da radimo kako bismo proširili naše bilateralne odnose. Oni su već obilježeni visokim nivoom uzajamnog povjerenja i nespornom ekonomskom dinamikom vođenom zajedničkim projektima, kao što je beogradski metro”, naveo je Makron.

On je istakao da Francuska namjerava da podržava Srbiju u njenoj zelenoj i digitalnoj tranziciji, uz finansijsku podršku Francuske agencije za razvoj, te izrazio zadovoljstvo što je Francuska izabrana za počasnog gosta Sajma knjiga u Beogradu ove godine.

Dan državnosti Srbije obilježava se 15. i 16. februara.

Ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak protiv Osmanlija, a proslavlja se i kao Dan ustavnosti Srbije u spomen na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine objavljen i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Ostavite komentar: