Napotost raste: Mask razbjesnio vlasti Tajvana objavom da je to ostrvo dio Kine

15.09.2023. | 17:55

Ilon Mask, poznati milijarder i vlasnik mreže X, izazvao je kontroverzu i ljutnju tajvanske vlade svojom nedavnom izjavom da je Tajvan dio Kine. Ministar spoljnih poslova Tajvana, Džozef Vu, brzo je reagovao i istakao da Tajvan nije dio Narodne Republike Kine i da sigurno nije na prodaju.

Mask je svoju izjavu dao tokom poslovnog samita ovog vikenda, uporedivši Tajvan sa Havajima i nazvavši ga “sastavnim dijelom” Kine. Ovo nije prvi put da je Mask, koji ima poslovne interese u Kini, razljutio vladu Tajvana.

Napotost raste

Napetosti između Tajvana i Kine su narasle posebno nakon poteza visokih američkih zvaničnika, uključujući posjetu tadašnje predsjedavajuće donjeg doma američkog Kongresa, Nensi Pelosi, prošle godine. Kina je reagovala izvođenjem velikih vojnih vežbi oko Tajvana, što je ponovila i ove nedelje.

Tajvan je saopštio da je u svojim vodama otkrio više od 40 kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova. Tajvanski ministar spoljnih poslova, Džozef Vu, naglasio je da Kina želi uticati na predstojeće nacionalne izbore u Tajvanu, ali je istakao da je sudbina Tajvana pitanje tajvanskog naroda, a ne Kine.

Maskove izjave komplikuju odnose

Mask je ranije predložio rešenje za sukob u Ukrajini, što je izazvalo negodovanje vlade u Kijevu. Tesla, kompanija u vlasništvu Maska, ima veliku fabriku u Šangaju, Kini.

Njegova posjeta Kini u maju privukla je veliku pažnju, jer su odnosi između Kine i Sjedinjenih Američkih Država ostali napeti poslednjih godina, posebno zbog pitanja kao što je Tajvan.

Iako SAD održavaju “čvrsti nezvanični odnos” sa Tajvanom, imaju formalne diplomatske veze s Kinom, a ne sa Tajvanom. Maskove izjave dodatno komplikuju već osetljive diplomatske odnose između ovih triju strana.

Oznake: Ilon Mask, Tajvan