Napetost raste: Sjeverna Koreja ispalila krstareće rakete u Žuto more

24.01.2024. | 07:21

Sjeverna Koreja ispalila je nekoliko krstarećih projektila u Žuto more, danas oko sedam časova po lokalnom vremenu, saopštio je Združeni štab oružanih snaga Južne Koreje.

Vjeruje se, kako prenosi Kjodo, da je to bio prvi put da je Sjeverna Koreja izvršila testiranje krstarećih raketa od septembra prošle godine, kada su državni mediji dan posle lansiranja, 2. septembra, prenijeli da je Pjongjang probno ispalilo dvije krstareće rakete dugog dometa u okviru vježbe taktičkog nuklearnog udara.

Napetosti između Sjeverne i Južne Koreje rastu, otkao je početkom mjeseca, Pjongjang tri dana uzastopno ispalio baraž artiljerijskih granata u blizini sporne zapadne pomorske granice sa Južnom Korejom, dok je Seul, sa druge strane, u znak odmazde, izveo vojnu vježbu.

Lansiranja projektila uslijedila su nekoliko dana nakon što je Pjongjang u petak, 19. januara, sproveo testiranje podvodnog sistema nuklearnog oružja „Haeil-5-23“ u znak protesta protiv prethodno održanih zajedničkih pomorskih vojnih vježbi Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država i Japana.

Polovinom ovog mjeseca, 14. januara Severna Koreja lansirala je novu “hipersoničnu“ raketu na čvrsto gorivo, a dva dana kasnije, lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un pozvao je na reviziju Ustava kako bi se Južna Koreja definisala kao “neprijateljska zemlja broj jedan” i da se, kako su prenijeli tada sjevernokorejski državni mediji, utvrdi posvećenost “potpunoj okupaciji” južnokorejske teritorije u slučaju rata.