Nakon uzimanja suplemenata: Dvije osobe umrle, više od 100 u bolnici

27.03.2024. | 08:53

Smrt dvije osobe i više od 100 hospitalizacija u Јapanu dovodi se u vezu sa konzumiranjem dijetetskih suplemenata crvenog kvasnog pirinča farmaceutske kompanije “Kobajaši”, saopštilo je japansko ministarstvo zdravlja.

Proizvođač lijekova iz Osake je prijavio juče da je jedna osoba umrla od bolesti bubrega nakon što je očigledno uzimala suplemente “beni-kodži” oko tri godine.

Drugi smrtni slučaj prijavljen je Ministarstvu zdravlja, rada i socijalnog staranja nakon otvaranja istrage u kompaniji, prenosi Kjodo.

Prema ministarstvu, “Kobajaši” je saopštio da je 106 osoba hospitalizovano nakon konzumiranja suplemenata, sa približno 3.000 upita u kojima se izražava zabrinutost za zdravlje na telefonske linije kompanije.

Kompanija je pozvala kupce da prestanu da koriste “beni kodži” pilule koje su reklamirane kao suplement za smanjenje holesterola i krvnog pritiska.

Ta pilula je zapravo pirinač fermentisan vrstom crveno-ljubičaste plijesni (monascus purpureus) koja se koristi i kao boja za razne prehrambene proizvode.

Iz kompanije “Kobajaši” sumnjaju da je problem nastao nedetektovanjem toksične supstance u buđi, a pogođene mušterije su prijavile simptome poput promijenjene boje urina, otečenih udova i umora.

– Iako revnosno utvrđujemo činjenice i uzročne odnose, želimo ovo da objavimo radi brzog otkrivanja informacija. Naša kompanija je uvijek stavljala zdravlje mušterija na prvo mjesto i iskreno se izvinjavamo povodom ove situacije – rekli su iz Kobajašija.

Oznake: Bolnica, Japan, Trovanje