Nakon masakra u školi, američki kongresmen objavio porodičnu fotografiju s oružjem u rukama

Američki kongresmen je u subotu objavio božićnu porodičnu fotografiju, na kojoj se smiješi i pozira s članovima porodice dok svi drže neku vrstu oružja, samo nekoliko dana nakon što su četiri tinejdžera ubijena u pucnjavi u srednjoj školi u Mičigenu.

“Srećan Božić! ps. Djeda Mraze, molim te ponesi municiju”, napisao je Tomas Massie iz Kentakija na Twitteru.
Massie, koji predstavlja republikance, objavio je sliku sebe i šest članova porodice koji drže vatreno oružje koje liči na mitraljez M60, poluautomatsku pušku AR-15 i automat Thompson.

Fotografija je objavljena samo četiri dana nakon što je Ethan Crumbley (15) izveo najsmrtonosniju pucnjavu u školi u SAD ove godine, posljednju u višedecenijskoj seriji masovnih pucnjava u školama u SAD. Njegovi roditelji su uhapšeni u subotu u vezi sa ubistvima.

Fotografija je izazvala burne reakcije, posebno uzevši u obzir ograničenja koja važe za automatsko oružje za koje se čini da se nalazi u rukama kongresmenove porodice.

Neka poluautomatska oružja su napravljena tako da izgledaju gotovo potpuno identično automatskom oružju poput mitraljeza. Prema američkom zakonu, oružje poput mitraljeza ograničeno je na vojsku, policiju i civile koji su dobili posebne dozvole za oružje proizvedeno prije maja 1986. godine.

Demokratski američki predstavnik Džon Yarmuth, koji predsjedava odborom za budžet Predstavničkog doma SAD-a, osudio je objavu svog kolege.

“Dovoljno sam star da se sjetim da su republikanci vrištali da je bezosjećajno pokušavati zaštititi ljude od nasilja nakon tragedije”, napisao je Yarmuth na Twitteru, očito misleći na pozive na zakone o kontroli oružja, prenosi Klix.ba.

Pucnjava Mičigenu – u kojoj su četiri tinejdžera ubijena, a nastavnik i šest drugih učenika ranjeno – bila je posljednja u nizu nerijetko smrtonosnijih incidenata koji su izazvali žestoke debate o sigurnosti u školi, kontroli oružja i pravima na oružje.

Ostavite komentar: