Nakon brisanja računa s Twittera: Tramp najavio osnivanje vlastite društvene mreže

Twitter je obrisao nove tweetove koje je odlazeći američki predsjednik Donald Tramp objavio na službenom vladinom računu @POTUS i suspendovao račun njegove predsjedničke kampanje, nakon trajnog uklanjanja Trampovog ličnog računa s platforme.

Tramp je tweetao “Nećemo biti ušutkani!” sa @POTUS vladinog računa, koji ima 33,4 miliona sljedbenika. Twitter nekoliko sati ranije trajno suspendovao njegov lični račun @realDonaldTrump.

Kompanija je rekla da bi računi koje je Tramp koristio da bi zaobišao zabranu takođe mogli biti suočeni s trajnom suspenzijom.

“Twitter nije za slobodu govora”, napisao je Tramp u sada izbrisanim tweetovima, dodajući da u bliskoj budućnosti razmišlja o izgradnji vlastite platforme za društvene medije.

Twitter je ugasio i račun kampanje @TeamTrump nedugo nakon što je poslao tweet s “izjavom predsjednika Trampa” optužujući Twitter za “zabranu slobode govora” i koordinaciju s “Demokratima i radikalnom ljevicom” da ga ušutkaju.

Tramp je malo prije toga usmjerio svojih 2,3 miliona sljedbenika na svoj račun na Parleru, koji je popularan među konzervativcima zbog svog pristupa moderaciji sadržaja.

Gugl je suspendovao Parler u petak, pozivajući se na objave koje podstiču na nasilje, dok im je Apple dao 24 sata da predaju detaljan plan moderiranja, prenosi Klix.ba.

 

 

Ostavite komentar: