Nakon 25 godina! Prvi slučaj epidemije ebola prijavljen u Obali Slonovače

Prvi slučaj ebole u Obali Slonovače zabiljležen je u gradu Abidžanu, koji ima više od četiri miliona stanovnika, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Zdravstveni zvaničnici rekli su da nije poznato da li je slučaj povezan sa epidemijom koja je izbila ranije ove godine u susjednoj Gvineji, prenosi agencija AP.

Zaraženi pacijent, koji se sada nalazi na liječenju u Abidžanu, stigao je u četvrtak autobusom iz Gvineje, što je izazvalo strah da su i drugi putnici mogli da se zaraze tokom putovanja.

Ebola se prenosi kontaktom sa tijelesnim tečnostima zaražene osobe ili kontaminiranim materijalima, međutim, rani simptomi kao što su groznica i bolovi u mišićima podsjećaju na druge uobičajene bolesti u regionu, poput malarije.

“ Velika je zabrinutost što je ova epidemija proglašena u Abidžanu, metropoli koja ima više od četiri miliona ljudi”,  rekla je regionalna direktorka SZO za Afriku Matšidiso Moeti.

Epidemija ebole, koja trajala u periodu od 2014. do 2016. godine, počela je u ruralnoj Gvineji, a na kraju se proširila na prestonice Gvineje, Sijera Leone i Liberiju.

Više od 11.325 ljudi umrlo je tada u najvećoj epidemiji ebole u istoriji.

U godinama od tada razvijene su dve vakcine i novi tretmani za liječenje hemoragične groznice koja je nekada ubijala više od polovine oboljelih.

Ostavite komentar: