Najveći skandal društvenih mreža: Ko je hakovao Gejtsa, Maska, Bajdena, Obamu

Društvena mreža “Tviter” našla se na udaru jakog hakerskog napada zbog čega su bili blokirani i kompromitovani profili nekih od najpraćenijih ličnosti na ovoj platformi.

U saopštenju “Tvitera” navodi se da su hakeri došli do podataka zaposlenih kako bi izvršili upad na profile, uključujući predsjedničkog kandidata Demokratske stranke DŽozefa Bajdena, bivšeg predsjednika Baraka Obame, zvijezde rijaliti programa Kim Kardašijan i osnivača firme “Tesla” Ilona Maska.

“Primijetili smo koordinisani napad ljudi čija su meta bili naši zaposleni koji imaju pristup internom sistemu i programima. Hakeri su iskoristili pristup da preuzmu kontrolu nad određenim profilima”, ističe se u saopštenju.

Analitičari smatraju da je saopštenje “Tvitera” potvrdilo bojazan bezbjednosnih stručnjaka da sam sistem, a ne korisnici, može biti ugrožen.

Uloga “Tvitera” kao platforme za komunikaciju političkih kandidata i javnih ličnosti poput američkog predsjednike Donalda Trampa izaziva bojazan da bi moglo doći do haosa na izborima u SAD 3. novembra ili na neki drugi način ugroziti nacionalnu bezbjednost.

Hakeri su se predstavljali kao slavne ličnosti i bogataši i od sljedbenika na društvenoj mreži tražili da im pošalju određene iznose u digitalnoj valuti bitkoin. Tokom večeri prebačeno je oko 400 bitkoina u vrijednosti od oko 120.000 dolara.

Prema podacima kompanije za digitalnu forenziku “Eliptik” polovina žrtava upada imaju sredstva na berzama sa bitkoinom u SAD, četvrtina u Evropi i četvrtinu u Aziji.

Transferi su ostavili trag koji može pomoći istražiocima da pronađu napadače. Finansijska šteta je ograničena jer su višestruke razmjene blokirale druge vidove plaćanja nakon ugrožavanja profila na “Tviteru”.

Međutim, šteta nanesena reputaciji “Tvitera” mnogo je ozbiljnija i brojni korisnici su izrazili zabrinutost jer je kompaniji trebalo dugo vremena da obustavi upad.

Ostavite komentar: