Najveća vatrena stihija u istoriji države: Snažni vjetrovi razbuktali požare na sjeveru Teksasa VIDEO

04.03.2024. | 15:01

Snažni vjetrovi na sjeveru američke savezne države Taksas dodatno su razbuktali šumske požare i doveli do evakuacije grada Panhendla, uprkos naporima vatrogasne avijacije da hemijskim sredstvima za usporavanje širenja vatre zaustave najveću vatrenu stihiju u istoriji ove države.

U nedjelju popodne, požar nazvan “Smokehouse Creek” bio je 15 odsto suzbijen, a dva druga požara su suzbijena najmanje 60 odsto, prenosi AP.

Lokalne vlasti nisu saopštile šta je izazvalo požar, ali su jak vetar, suva trava i neuobičajeno toplo vrijeme pogodovali širenju vatrene stihije.

U više požara na ugroženom području Teksasa uništeno je više od 4.900 kvadratnih kilometara zemljišta u ruralnim oblastima koje okružuju Amarilo.

Najveći požar “Smokehouse Creek”, zahvatio je skoro 4.400 kvadratnih kilometara i proširio se i na susjednu državu Oklahoma.

Američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas izjavio je u nedjelju da je savezna vlada izdvojila sredstva, opremu i osoblje za pomoć u borbi protiv požara, ali je i upozorio da bi moglo doći do ekstremnijih vremenskih uslova.

– Izgorjelo je više od milion hektara i to tokom zimskog preioda. Ovo je najveći požar u istoriji Teksasa. Mi, kao država, ali i cijeli svijet, moramo da budemo spremni za sve veće efekte ekstremnih vremenskih uslova izazvanih klimatskim promjenama. To je izuzetan fenomen koji će se manifestovati u danima koji dolaze, ali za to moramo da se pripremimo već sada – rekao je Majorkas za CNN.

Oznake: Požar, SAD, Teksas