Najozloglašenije mjesto mučenja: Umro upravnik zatvora u kojem je ubijeno 15.000 ljudi

02.09.2020. | 13:43

Umro je drug Duch, jedan od bivših zapovjednika Crvenih Kmera, koji je osuđen za zločine protiv čovječnosti u Kambodži i koji je služio doživotnu kaznu.

Kaing Guek Eav, poznat kao drug Duch, vodio je zloglasni zatvor Tuol Sleng u kojem su krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka mučene i ubijene hiljade ljudi.

Smatra se da su Crveni Kmeri, koji su vladali Kambodžom od 1975. do 1979. godine, ubili čak dva miliona ljudi. Dutch je osuđen 2010, a presuda mu je izrečena 2012. Preminuo je danas u dobi od 77 godina, a već je neko vrijeme bio bolestan, piše BBC.

Vodio je zatvor S-21 u Phnom Penhu, poznat i kao Tuol Sleng, koji je bio najozloglašenije mjesto mučenja za vrijeme režima Crvenih Kmera. Smatra se da je kroz taj zatvor prošlo najmanje 15.000 muškaraca, žena i djece koji su smatrani neprijateljima režima.

Većinu zatvorenika su mučili i tjerali da javno priznaju fiktivne zločine protiv Crvenih Kmera, da bi ih zatim pogubili na takozvanim “poljima smrti” koja su se nalazila u blizini glavnoga grada.

Stražari, koji su često bili tinejdžeri, prisiljavali su zatvorenike da napišu detaljna priznanja za sve za što su optuženi i da pritom u zločine upletu prijatelje i prorodicu koji su nakon toga takođe završili u zatvoru. Smatra se da je Tuol Sleng preživjelo manje od 12 zatvorenika.

Duch je rođen početkom 1940-ih. Bio je učitelj i ubrzo se pridružio komunističkoj partiji, a zatim i Crvenim Kmerima. Nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu 1975. godine, postao je direktor zatvora Tuol Sleng. Kada su Crveni Kmeri maknuti s vlasti, pobjegao je u selo blizu tajlandske granice i tamo živio pod lažnim imenom.

1999. godine identifikovao ga je jedan novinar te je uhapšen. Ubrzo je priznao zločine u Tuol Slengu, ali je rekao kako je samo slijedio naredbe koje su dolazile iz centralnog odbora Crvenih Kmera.

“Ko god je bio uhapšen, morao je umrijeti. To je bilo pravilo Crvenih Kmera”, rekao je. Deset godina kasnije, kada mu se sudilo, pokajao se za svoja djela i izvinio rodbini žrtava. U završnim danima suđenja zatražio je oslobođenje, rekavši da nije bio član više hijerarhije Crvenih Kmera, piše index.hr.