Najavljeno novo primirje u Karabahu

Režim prekida vatre u Nagorno-Karabahu počeće sutra u 08.00 po lokalnom vremenu, saopštio je Stejt department.

„Prekid vatre iz humanitarnih razloga stupiće na snagu u 08.00 po lokalnom vremenu…. 26. oktobra 2020. godine. SAD su pomogle u vođenju intenzivnih pregovora između Ministarstava inostranih poslova i ko-predsjednika Minske grupe (OEBS) zbog čega su se Jermenija i Azerbejdžan približili mirnom rješenju karabaškog konflikta“, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Ko-predsjednici Minske grupe OEBS-a su pozvali Jerevan i Baku da preduzmu hitne mjere za realizaciju dogovora koji je postignut u Moskvi.

Ranije je američki predsjednik Donald Tramp izjavio da je sukob jermenskih i azerbejdžanskih snaga u Karabahu moguće “lako riješiti” i dodao da će SAD “nešto učiniti tim povodom”.

“Dakle sada imamo Jermeniju. Pogledajte Jermeniju, oni su nevjerovatan narod, bore se đavolski dobro, i znate šta, nešto ćemo učiniti tim povodom, zato što znate da je Jermenija imala težak put”, rekao je Tramp tokom predizbornog skupa u Nju Hempširu, prenosi Sputnik.

Sukob u Nagorno-Karabahu

Borbe na kontakt liniji u Karabahu počele su 27. septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i djelimična mobilizacija.

U Moskvi su 9. oktobra održani pregovori ministara spoljnih poslova Jermenije i Azerbejdžana koji su trajali više od deset sati i završeni su usvajanjem sporazuma o prekidu vatre od podneva 10. oktobra u humanitarne svrhe radi razmjene ratnih zarobljenika i drugih pritvorenih osoba i tijela mrtvih. Međutim, istog dana strane su počele da se međusobno optužuju za kršenje primirja.

Drugi pokušaj organizovanja humanitarnog prekida vatre učinjen je u noći između 17. i 18. oktobra, ali već nekoliko sati nakon što je primirje stupilo na snagu, Jermenija i Azerbejdžan izjavili su da ga druga strana nije ispoštovala.

 

 Ostavite komentar: