Najavili još dva dana štrajka: Prosvjetni radnici masovno odbacili ponudu Vlade

03.04.2023. | 11:13

Prosvjetni radnici u Engleskoj odbacili su masovno ponudu vlade o zaradi čiji je cilj bio okončanje niza štrajkova, saopštio je danas njihov sindikat, najavljujući još dva dana štrajka.

Nacionalna obrazovna unija, najveći britanski obrazovni sindikat, saopštio je da je 98 odsto nastavnika koji su glasali prihvatilo njihov savjet i odbilo ponudu o jednokratnoj isplati ove godine od 1.000 funti i prosječno povećanje plate od 4,5 odsto za narednu finansijsku godinu.

“Ovaj primjer masovnog odbijanja prijedloga vlade treba jasno da stavi do znanja ministru obrazovanja DŽilijan Kigan da se mora vratiti za pregovarački sto sa mnogo boljim prijedlogom”, saopštio je sindikat.

U saopštenju se navodi da ponuda vlade pokazuje nevjerovatan nedostatak rasuđivanja i razumijevanja očajne situacije u obrazovnom sistemu.

Desetine hiljada nastavnika širom Velike Britanije prekinulo je sa radom ove godine u višestrukim štrajkovima, tražeći povećanje plata koje bi pokrilo inflaciju, što je ispraznilo učionice i povećalo pritisak na premijera Rišija Sunaka da pomogne da se riješi spor.

Sindikat je saopštio da su novi štrajkovi zakazani za 27. april i 2. maj.

Vlada tvrdi da će nove povišice samo pogoršati inflaciju.