Naišli na ozbiljne probleme: Porodica ne može sahraniti Alekseja Navaljnog

27.02.2024. | 14:43

Ruske vlasti su predale tijelo preminulog lidera opozicije Alekseja Navaljnog njegovoj majci, ali sada je problem gdje ga sahraniti, kako tvrde njegovi saradnici.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmuš je u subotu rekla da je njegovo tijelo predato majci Ljudmili, dodajući da će datum sahrane biti naknadno određen.

– Ne znamo da li će vlasti da se mješaju u sprovođenje sahrane na način na koji to porodica želi i na koji Aleksej zaslužuje. Hvala svima koji su insistirali na ovom zahtjevu sa nama – navela je Jarmuš na platformi “X” (Tviter).

Izgleda je ipak došlo do očekivanih prepreka, jer su Navaljnijevi saradnici suočeni sa problemom nakon što je više pogrebnih preduzeća u zemlji odbilo da organizuje sahranu. Jarmuš je rekla da su pogrebna preduzeća u Rusiji odbila da organizuju ceremoniju posljednjeg ispraćaja Navaljnija.

Jarmuš je rekla da su saradnici preminulog opozicionara dugo tražili gdje će organizovati sahranu i da su kontaktirali “većinu” pogrebnih preduzeća i sala za sahranu.

– Od juče tragamo za mestom na kojem bi mogli da organizujemo ceremoniju ispraćaja za Alekseja. Pozvali smo većinu privatnih i javnih pogrebnih preduzeća, komercijalnih lokacija i sala za sahranu. Neki su nam rekli da je njihov prostor potpuno rezervisan, drugi su odbili kad pomenemo prezime Navaljni. Na jednom mjesto nam je rečeno da je pogrebnim preduzećima zabranjeno da rade sa nama. Nakon dana pretrage još nismo našli salu za oproštaj – navela je Jarmuš na “X”.