Na “krilima” delta soja: Kina suočena sa novim talasom korone

Kina je suočena sa novim talasom epidemije kovida-19 izazvanog visoko prenovisim delta sojem, a neke oblasti ograničavaju ulazak ljudima iz jednog grada na sjeveroistoku gdje su infekcije rasle brže nego u drugim dijelovima zemlje tokom protekle nedjelje.

Ukupno 1.308 lokalno prenesenih infekcija sa potvrđenim simptomima prijavljeno je u kontinentalnom dijelu Kine između 17. oktobra i 14. novembra, što je više od 1.280 lokalnih slučajeva registrovanih tokom ljetne epidemije delta soja, pokazuju račcnice Rojtersa zasnovane na zvaničnim podacima.

To je, kako ocijenjuje britanska agencija, najveći talas širenja delta soja u Kini, koji je zahvatio 21 provinciju, region i opštinu.

Takvi podaci su, međutim, značajno manji u odnosu na epidemiju u mnogim drugim zemljama, ali vlasti u Kini žele da blokiraju transmisiju virusa, u skladu sa smjernicama vlade o nultoj toleraniji prema virusu.

Desetak regiona na nivou provincija uspjelo je zadrži epidemiju pod kontrolom, dok je, s druge strane, grad Daljen, na sjeveroistoku Kine, i dalje u ozbiljnoj borbi protiv virusa, budući da je od 4. novembra, otkako je prijavljen novi talas, registrovao u prosjeku oko 24 nova lokalna slučaja dnevno, što je više nego bilo koji drugi kineski grad.

Nekoliko gradova u blizini Daljena, uključujući Dandong, Anšan i Šenjang, tvrdi da ljudi koji dolaze iz Daljena moraju da budu u karantinu u centralizovanim objektima 14 dana prije nego što mogu ponovo slobodno da se kreću.

Do 14. novembra, kontinentalna Kina je prijavila 98.315 potvrđenih slučajeva virusa korona sa simptomima i 4.636 smrtnih slučajeva.

Ostavite komentar: