Na ivici gladi: Neuhranjenost d‌jece u Pojasu Gaze se brzo širi

16.03.2024. | 16:22

Svako treće dijete mlađe od dvije godine u sjevernom dijelu Pojasa Gaze je akutno neuhranjeno i na ivici je gladi, upozoreno je danas iz Agencije UN za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA).

“Neuhranjenost d‌jece se brzo širi i dostiže nivoe bez presedana u Gazi”, navodi se u saopštenju UNRWA objavljenom na društvenim mrežama, prenosi Tajms of Izrael.

Više od pet mjeseci nakon izraelske vazdušne i kopnene kampanje u Gazi, izazvane razornim napadom Hamasa 7. oktobra, veći dio enklave je u ruševinama, a većina od 2,3 miliona stanovnika je raseljena i suočava se sa velikom humanitarnom krizom.

Zapadne zemlje pozvale su Izrael da učini više kako bi omogućio dostavljanje humanitarne pomoći, a UN kažu da se suočava sa “ogromnim preprekama” uključujući zatvaranje graničnih prelaza, komplikovane procedure provjera, ograničenja kretanja i nemire unutar Gaze.

Izrael tvrdi da ne postavlja ograničenja na humanitarnu pomoć za civile u Gazi i za spore isporuke okrivljuje nesposobnost ili neefikasnost agencija UN.

Izrael je ranije optužio UNRWA za saučesništvo sa Hamasom, rekavši da su neki članovi osoblja učestvovali u napadu 7. oktobra i pozvao je na raspuštanje agencije, a nekoliko velikih donatora zaustavilo je finansiranje UNRWA zbog ovih optužbi.