Muškarac zbunio sve: Bio na listi kriminalaca, a prijavio se u policiju za posao

Jedan 40-godišnjak iz Južnoafričke Republike prozvan je “najglupljim kriminalcem Južne Afrike” jer je ušao u policijsku stanicu da bi tamo dobio posao policajca, iako je bio na listi za tražeih kriminalaca.

Tomas Ngkobo iz Pretorije je bio u bjekstvu posljednjih sedam godina, nakon što je ukrao hardverske proizvode vrijedne više od 1.200 dolara dok je radio kao dostavljač 2015. godine.

Navodno je preusmjerio isporuke na druge adrese bez saglasnosti ili znanja vlasnika i pobjegao čim je njegov menadžer shvatio da nedostaju neke fakture i da je nekoliko proizvoda isporučeno na pogrešne adrese.

Tako je Ngkobovo ime je dodato na policijsku potjernicu čim je njegov poslodavac podnio prijavu protiv njega, ali je uspio da izbjegne hapšenje sedam godina.

A onda je ušao pravo u policijsku stanicu kao da nije ni imao krivični dosije.

Portparol policije u Mpumalangi, brigadir Selvi Mohlala, rekao je novinarima da su njegove kolege u lokalnoj policijskoj stanici bile zbunjene posjetom Tomasa Ngkoba.

15 avgusta, 40-godišnji muškarac je navodno ušao u stanicu da se požali da nije dobio odgovor na svoju molbu za posao u stanici i pitao u čemu je zastoj.

“Osumnjičeni Thomas Ngcobo je neočekivano uhapšen u ponedjeljak, 15. avgusta 2022, nakon što je posjetio policijsku stanicu u Bethalu kako bi se raspitao o svojoj prijavi za regrutaciju policije”, rekao je Mohlala.

Prema južnoafričkim izvorima vijesti, pokrajinska policija promoviše Ngcoboovo hapšenje kao primjer svoje neumorne potrage za pravdom, zgodno zaboravljajući da pomene da je osumnjičeni bukvalno ušao u policijsku stanicu.

“Neumorno radimo dan i noć, držeći se svog mandata stvaranja bezbjednog okruženja za sve građane. Ne možemo postići tu fazu dok drugi osumnjičeni još lutaju ulicama i terorišu zajednice. Samo je pitanje vremena kada ćemo ih privesti pravdi”, rekao je general-pukovnik Semakaleng Dafni Manamela.

Otkako su vijesti o njegovom hapšenju postale viralne na internetu, Thomas Ngcobo je prozvan “najglupljim kriminalcem Južne Afrike”.

Ostavite komentar: