Moskva podsjetila Zapad: Evo kako su završavali pokušaji širenja na Istok FOTO

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je građanima Ruske Federacije Nacionalni praznik – Dan Rusije fotografijom kojoj podsjeća Zapad kako su završavali pokušaji širenja na Istok.

Na fotografiji su prikazani vojni šljemovi neprijatelja ruske države koji su pretrpjeli poraze u različitim epohama.

“Uljudno smo ih molili da se ne šire na Istok. Srećan Dan Rusije”, piše u opisu fotografije objavljene na Telegramu.

Na slici su prikazani vojni šlemovi tevtonskih vitezova koje je Aleksandar Nevski porazio na Čudskom jezeru 1242. godine, poljskih intervencionista koje su iz Moskve protjerali ustanici na čelu sa Kuzmom Minjinom i Dmitrijem Požarskim 1612. godine.

Prikazan je i šlem Napoleona koga je ruska carska vojska protjerala iz Rusije 1812. godine, šlem vojnika Vermahta koje je Crvena armija porazila 1945. godine, dok je na posljednjem, petom mjestu ostavljen prazan kvadrat.

Čestitku ruskom lideru Vladimiru Putinu povodom nacionalnog praznika uputio je i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je istakao da Rusija u komplikovanim geopolitičkim uslovima samouvjereno štiti svoje nacionalne interese i uspješno realizuje planove za obezbjeđivanje dinamičnog društveno-ekonomskog razvoja.

On je naveo da su patriotizam i jedinstvo građana, podrška i visok nivo povjerenja u politiku koju vodi rukovodstvo Ruske Federacije dostojan odgovor na neprijateljske postupke koji se preduzimaju protiv Rusije.

– Ne sumnjam da će Rusi, kao što se to mnogo puta desilo u istoriji, nepokolebljivo prevazići sve poteškoće i izazove – ističe Lukašenko, navodeći da saveznički odnosi Moskve i Minska u potpunosti odgovaraju interesima bratskih naroda obe zemlje.

Bjeloruski lider je poželio Putinu dobro zdravlje, dobro i blagostanje, a narodu Rusije mir i slogu.

Nacionalni dan Rusije čestitali su i zvaničnici Republike Srpske.

Nacionalni dan Rusije obilježava se 12. juna u sjećanje kada je na taj dan 1990. godine prvi Kongres narodnih poslanika prihvatio Deklaraciju o državnom suverenitetu Rusije, u kojoj je proglašeno prvenstvo Ustava Rusije i njegovih zakona.

Ostavite komentar: