Moskva izvukla pouku: Zašto ukrajinski dronovi više nisu efikasni u ratu protiv Rusije

Ruska vojna tehnika sasvim je blokirala ukrajinske dronove i oni više nisu efikasni, piše “Business Insider”.

U prvim danima rata u Ukrajini, dronovi su se pojavili kao neočekivani izvor pobjede protiv ruskih snaga.

Ukrajinske bespilotne letjelice, od malih potrošačkih bespilotnih letjelica koje se obično koriste za nadzor do turskih bespilotnih letjelica “bajraktar” bile su zaslužne su za uništavanje ruskih tenkova i oklopa.

Ali, Rusija je izvukla pouku, pa sad vojni stručnjaci navode da “čudo od dronova postaje sve neefikasnije, jer je Rusija poboljšala svoje odbrambene sisteme te obara i ometa ukrajinske dronove”.

“Rusko elektroničko ratovanje i proivvazdušna odbrana postali su bolje organizovani i bolje raspoređeni u poređenju sa prethodnim mjesecima rata”, ocjenjuje Samjuel Bendet, analitičar i stručnjak za bespilotne i robotske vojne sisteme u Centru za pomorsku analizu.

Ruske snage koriste radare za rano upozoravanje kako bi identifikovale dronove i sisteme elektronskog ratovanja i da bi ometale njihovu komunikaciju.

Rusi koriste razna oružja poput protivvazdušnih odbrambenih sistema (raketni sistem “Tor”) za njihovo obaranje.

Nedavni snimak ruskog Ministarstva odbrane pokazuje sistem za elektronsko ratovanje “Krasuha-S4” u akciji dok uništava ukrajinski dron.

Analitičar Centra za strateške i međunarodne studije Mark Kankijan kaže da je Ukrajina prije bila u mogućnosti da efikasno koristi bespilotne letjelice jer Rusija nije organizovala odbrambene sisteme.

Ukrajinske snage sada ograničavaju upotrebu dronova jer ih ruske snage lakše osujećuju, a gubitak dronova može biti skup.

Dok dronovi za jednokratnu upotrebu, kao što su “svičblejd” i “feniks goust” koštaju nekoliko hiljada dolara, “TB2” dronovi mogu koštati između jedan do dva miliiona dolara svaki, navodi američki medij.

Ukrajina je dobila pedesetak dronova “TB2 bajraktar” od turske firme za proizvodnju oružja “Bajkar”.

Nedavno su se pojavila izvještaji da SAD planiraju da prodaju Ukrajini američke bespilotne letjelice “grej igl” (MQ-1C) proizvođača “Dženeral atomiks” koje imaju veće mogućnosti od “TB2”.

Međutim, dva neimenovana pilota ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva izjavila su da se ne zalažu za bespilotne letjelice zbog njihove visoke cijene od čak deset miliona dolara po komadu jer će, vjerovatno, biti oboreni u prvoj misiji”, navodi “Business Insider”.

Ostavite komentar: