Molina jasan: Španija ne priznaje Kosovo, jer poštuje međunarodno pravo

12.07.2021. | 09:04

Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, jer striktno poštuje međunarodno pravo, iako taj stav Madridu pravi nemale probleme u kontekstu međunarodnih organizacija, rekao je španski ambasador u Beogradu Raul Bartolome Molina.

On je rekao da je stav Španije u vezi sa Kosovom zvanična državna politika, nezavisno od toga ko je u španskoj vladi u tom trenutku.

Prema njegovim riječima, Španija nepriznavanje državnosti Kosova zasniva na poštovanju temeljnih načela međunarodnog prava kao što je poštovanje teritorijalnog integriteta, koji su prekršeni jednostranim proglašenjem nezavisnosti te teritorije.

Molina je za “Večernje novosti” rekao da Španija nije ni pod kakvim pritiskom da promijeni svoj stav, niti postavlja bilo kakve uslove da bi to učinila i njena pozicija povodom Kosova nije ni kapriciozna, ni samovoljna, već rezultat poštovanja međunarodnog prava.

Povodom spekulacija da Španija planira da otvori svoju kancelariju za vezu u Prištini, Molina je rekao da bi bilo kakva odluka u tom smislu bila usvojena u saradnji sa srpskim partnerima, s tim da ne bi pretpostavljala promjenu pozicije Španije.

Molina smatra da treba biti veoma obazriv kada se daju prijedlozi o promjeni granica, koji nisu poželjni, jer je istorija pokazala da takva vrsta rješenja stvara na duži rok nove sporove, iste ili veće od onih koji su pokušani da se riješe.

On je naglasio da bilo koje rješenje mora da bude usvojeno i prihvaćeno od obje strane u sporu.

Molina je rekao da je Španija više puta izrazila zabrinutost zbog inicijative da takozvane kosovske bezbjednosne snage prerastu u vojsku, te ocijenio da takve inicijative ne doprinose stvaranju obostranog povjerenja, niti stabilnosti regiona.