Mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju: EU zabranila sirupe protiv kašlja koji sadrže folkodin

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin biće zabranjeni u Evropskoj uniji, javila je danas Evropska agencija za lijekove (EMA).
Agencija je utvrdila da ovi sirupi mogu izazvati veoma opasnu alergijsku reakciju tokom opšte anestezije, dok u nekim slučajevima iznenadna i teška alergijska reakcija može izazvati smrt, navela je EMA.

Komitet za bezbjednost agencije EMA je analizirao sve dostupne dokaze i rezultate studije, podatke o bezbednosti nakon stavljanja na tržište i informacije koje su dostavili zdravstveni radnici, ali kako nije bilo moguće identifikovati efikasne mjere za smanjenje  rizika, niti utvrditi da li su  koristi od folkodina veće od rizika, lijekovi koji sadrže folkodin se povlače sa tržišta EU i neće biti dostupni ni na recept ni bez recepta.

EMA savetuje zdravstvenim radnicima da razmotre odgovarajuće alternative liječenja, a pacijentima da prestanu da uzimaju lijekove koji sadrže folkodin.

Ovi lijekovi se, inače,  koriste od pedesetih godina prošlog vijeka, u prodaji su u više država članica EU pod brendovima Dimetane, Biocaliptol i Broncalene.

Belgijska savezna agencija za lijekove i zdravstvene proizvode, suspendovala je 1. oktobra distribuciju lijekova koji sadrže folkodin.

EMA sada radi na novoj analizi o odnosu rizika i koristi ovih proizvoda.

Ostavite komentar: