MMF upozorio: Do 20 zemalja moglo bi da traži hitnu pomoć za hranu

Međunarodni monetarni fond saopštio je danas da bi do 20 zemalja, od kojih su mnoge u Africi, moglo da zatraži urgentnu pomoć kako bi se izborile sa globalnom krizom hrane.
Generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgieva, govoreći na konferenciji u Saudijskoj Arabiji, rekla je da je 141 milion ljudi širom arapskog svijeta može biti izložen nedostatku hrane, prenosi Rojters.

MMF je u petak odobrio novi okvir za zaduživanje za hranu, računajući svoje postojeće instrumente za hitno finansiranje kako bi pomogao ugroženim zemljama da se izbore sa nestašicom hrane i visokim troškovima koji proističu iz rata u Ukrajini.

Georgieva je rekla da je 48 zemalja širom svijeta posebno izloženo prehrambenoj krizi, od kojih će 10 do 20 vjuerovatno tržiti hitnu pomoć u hrani, a veliki dio njih je u subsahranskoj Africi.

Rojters dodaje da će MMF dati svoj glas u borbi protiv ograničenja trgovine hranom kako bi olakšao situaciju i planira da finansira nestašicu hrane.

Britanska agencija napominje da su zemlje širom regiona Bliskog istoka istupile da podrže države koje se bore sa visokom inflacijom i nestašicom hrane, pogoršanim i rastućim rizikom od globalne recesije.

Georgieva je navela da arapske države Persijskog zaliva planiraju da se uskoro obavežu da će obezbediti početnih 10 milijardi dolara za ublažavanje globalne krize snabdevanja hranom.

MMF i Saudijska Arabija potpisali su danas sporazum o uspostavljanju regionalnog predstavništva MMF-a u Rijadu.

Ostavite komentar: