Mještani ne izlaze iz kuća: Pustio krdo kamila jer ne može brinuti o njima, zavladao haos

Ruski penzioner iz Astrahanske oblasti izazvao je haos u okolnim selima kad je na slobodu pustio krdo od 80-ak kamila za koje se više ne može brinuti, a vlasti se oglušuju o pozive u pomoć stanovništva čiju imovinu životinje uništavaju.

Stanovnici Oranžereja, Fjodorovke i Ninovke uglavnom su se zabarikadirali u svoje kuće dok životinje 83-godišnjeg Rusa Jurija Serebrjakova haraju njihovim poljima i voćnjacima u potrazi za hranom, prenosi BBC.

Djecu se ne usude pustiti da se igraju vani.

Stanovnica Jelena Bakhtemjeva rekla je za ruske medije da su deve potrgale ograde u nastojanju da dođu do hrane, a dio kuća ostao je bez plina i vode jer se životinje trljaju o instalacije. Od novih okota u proljeće krdo je postalo vrlo agresivno, tvrde stanovnici.

“Ako pogledate životinju u oči ona vas počnje naganjati i morate početi bježati”, kaže Bakhtemjeva.

Hrabriji stanovnici dežuraju danonoćno i tjeraju životinje iz svojih voćnjaka.

“Selima sada tumara 57 deva i ne znamo kako to zaustaviti”, kaže stanovnica Fjodorovke Valentina Malikova.

Deve uništavaju i nadgrobne spomenike.

Njihov vlasnik Serebrjakov, koji je deve uzgajao 25 godina, odlučio ih je pustiti na slobodu kad je shvatio da se više ne može za njih brinuti, a odbacuje krivicu za štetu i poručuje stanovnicima sela da su sami krivi jer im u okolini raste obilje mahunarke koja je njihova omiljena hrana. Lokalna vlast tvrdi da je do sada izdala šest novčanih kazni vlasniku u ukupnom iznosu od oko 250 KM, ali on ih ignoriše.

Ostavite komentar: