Mješavina mjera plus čvrst karantin: Pohvale “italijanskom modelu” borbe protiv korone

Od prokuženog do svjetskog modela za ugled, piše Njujork tajms o italijanskom modelu borbe protiv pandemije kovida 19.

Dopisnik lista iz Rima Džonson Horovic navodi kako je Italija uspjela da zahvaljujući mješavini mjera uz čvrst karantin na cijeloj nacionalnoj teritoriji stavi zarazu korona virusa pod kontrolu.

List piše da je je to uspjeh velikog posla koje je uradio naučno-tehnički tim vlade, koji je u saradnji sa lokalnim komitetima, ljekarima i bolnicama, svakodnevno, na osnovu 20 indikatora, pratio epidemiološku situaciju i brzo reagovao tamo gdje se virus širio.

” Zahvaljujući tome Italija je imala sedmični radiografski snimak epidemiloške situacije, na osnovu kojeg je vlada u saradnji sa Insitutom za zdravstvo, donosila zdravstvene i političke odluke”, navodi se u tekstu.

List pozdravlja odluku vlade Italije da produži vanredno stanje do 15. oktobra što joj omogućava da brzo reaguje i donosi mjere u slučaju da se virus ponovo proširi.

Dopisnik lista ocjenjuje da su mjere koje je preduzela italijanska vlada bile veoma skupe po ekonomiju zemlje.

Ove godine bruto nacionalni dohodak biće manji za fantastičnih 10 odsto, zaključuje list, koji je za kratko vrijeme objavio dva teksta o takozvanom “italijanskom modelu” borbe protiv pandemije korona virusa.

Ostavite komentar: