Mišel upozorio: Opasnost za EU, moguća nova migrantska kriza

18.10.2023. | 14:11

Sukob između palestinskih militantnih grupa i Izraela predstavlja ozbiljnu opasnost za EU, jer bi mogao da izazove novi priliv izbjeglica, upozorio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

Mišel je ukazao na primjer Egipta, koji dijeli granicu sa Gazom i mora da se suoči sa “milionima izbjeglica” i koji pokazuje da bi situacija mogla da ima ozbiljne posljedice po tu državu, ali i direktne posljedice za Evropu.

On je izjavio da je od ključne važnosti da EU sarađuje sa Egiptom kako bi uspostavila široko partnerstvo po pitanju migracija i kako bi olakšala pristup Gazi.

Mišel je istakao da je Kairo nagovijestio da ne želi da otvori granice sa Gazom, uz napomenu da je to granično područje meta čestih napada, prenijela je “Raša tudej”.

“Egipat to vidi i kao prijetnju očuvanju mogućnosti rješenja sa dvije države”, rekao je on, misleći na koncept koji predviđa koegzistenciju Izraela i palestinske države.

Mišel je naglasio da je nedavna eskalacija u regionu izazvala šokove širom svijeta, podstičući polarizaciju među različitim grupama. U tom kontekstu, on je pozvao lidere EU da sarađuju u pokušaju da smire tenzije boreći se protiv antisemitizma i islamofobije.