MIP Rusije reagovao: Gađanje bolnice ratni zločin, organizatori će biti kažnjeni

Ukrajinski raketni udari na bolnice u gradovima Nova Kahovka i Novoajdar su ratni zločini koje su počinili Kijev i njegovi zapadni saveznici, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

“Namjerno granatiranje funkcionalnih civilnih medicinskih ustanova i ciljano ubijanje civila su teški ratni zločini kijevskog režima i njegovih zapadnih gospodara”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva naglašavaju da Zapad i dalje ne obraća pažnju na “varvarske akcije” kijevskog režima, koji ubija ljude koristeći oružje proizvedeno u SAD, Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji.

“Svi ovi zločini kijevskih oružanih snaga pod patronatom Zapada neće proći nekažnjeno. Oni se pažljivo bilježe. Organizatore i počinioce čeka neizbježna kazna”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da SAD i druge članice NATO-a ignorišu ove smrtonosne incidente, što predstavlja njihovu direktnu umiješanost u sukob i saučesništvo u zločinima koji se čine.

“Štaviše, međunarodne strukture koje imaju zadatak da daju nepristrasnu procjenu ovakvih djela takođe ćute o nedavnim napadima”, navodi se u saopštenju.

Ukrajinske trupe juče su gađale bolnicu u Novoajdaru u Luganskoj Narodnoj Republici /LNR/ iz višecjevnog raketnog sistema HIMARS američke proizvodnje, ubivši 14 ljudi i ranivši 24, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ukrajinska vojska juče je ispalila i 17 projektila na Novu Kahovku u oblasti Herson, a više od pet je eksplodiralo na teritoriji lokalne bolnice, saopštile su lokalne vlasti.

Ostavite komentar: