Minsk: Policija spriječila demonstrante da dođu do predsjedničke rezidencije

U Minsku je završen još jedan neodobreni protest bjeloruske opozicije.

Nakon što pripadnici specijalnih snaga policije nisu dozvolili da kolona demonstranata dođe do Avenije nezavisnosti i blokirali saobraćaj do nje, demonstranti su počeli da se razilaze i odlaze u velikim grupama.

Pripadnici policije poslije toga su uklonili ograde na aveniji, a saobraćaj je ponovo uspostavljen. Zatim je velika kolona pripadnika bezbjednosnih snaga krenula u svoju bazu.

Oklopni transporteri koji su čuvali rezidenciju predsjednika Bjelorusije takođe su krenuli prema sjeveru prestonice.

Ranije se veliki broj demonstranata približio snagama bezbjednosti na području Avenije nezavisnosti. Prema procjenama dopisnika Sputnjika, bilo je nekoliko desetina hiljada demonstranata.

Protest je trajao više od pet sati. Okupljeni su nekoliko puta mijenjali maršrutu, jer je policija blokirala sve prilaze predsjedničkoj rezidenciji i Aveniji nezavisnosti.

Tokom večerašnje akcije, privedeno je nekoliko demonstranata.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbjednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primjenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Poginule su tri osobe.

 

 

Ostavite komentar: