Migranti stižu u Albaniju! Meloni: Centar u funkciji od avgusta

05.06.2024. | 20:46

Italijanski centar za prihvatanje migranata koji se gradi u Albaniji biće u funkciji od avgusta, izjavila je italijanski premijer Đorđa Meloni.

U želji da obuzda migracije u Italiju, Melonijeva je prošle godine potpisala sporazum sa Albanijom o slanju više hiljada azilanata u tu zemlju da bi se njihovi zahtjevi obrađivali u dva namjenska centra kojima će upravljati italijanske vlasti.

Plan je trebao da stupi na snagu ovog mjeseca, ali izgradnja centara kasni i očekuje se da će oni biti operativni do 1. avgusta 2024. godine.

“Ovaj cilj je vrijedan dvomjesečnog odgađanja”, rekla je Melonijeva novinarima tokom posjete Albaniji i dodala da bi “sporazum mogao da se ponovi u mnogim zemljama i da postane dio strukturnog rješenja EU” za migracionu krizu.

Petnaest zemalja EU pisalo je prošlog mjeseca Evropskoj komisiji i zatražilo od nje da pronađe nove načine za lakše prebacivanje migranata u zemlje koje nisu članice Unije, navodeći kao primjer sporazum između Italije i Albanije.

“Najkorisniji element ovog projekta je to što može da predstavlja izvanredno sredstvo odvraćanja ilegalnih migranata koji žele da stignu u Evropu”, rekla je Melonijeva.

Albanski premijer Edi Rama odbacio je sugestije medija da bi centri mogli biti podložni infiltraciji organizovanog kriminala i ponovio da svesrdno podržava projekat.

Dvoje lidera sastali su se u luci Šenđin na sjeveru Albanije.