Meloni upozorava: Migrantska kriza u Italiji pogodiće cijelu Evropsku uniju

17.09.2023. | 17:36

Ursula fon der Lajen, predsjednica Evropske komisije, i Đorđa Meloni, italijanska premijerka, obišle su italijansko ostrvo Lampeduza pogođeno migrantskom krizom.

Melonijeva je pozvala predsjednicu EK da posjeti ostrvo i sama se uvjeri u razmjere migrantske krize, prenijela je Ansa.

Zvaničnice su obišle i pristanište Favaloro gdje svakodnevno pristižu brojni čamci i brodovi sa migrantima iz Sjeverne Afrike.

Melonijeva je izjavila da je zbog velikog priliva migranata Italija pod “nepodnošljivim pritiskom”.

Od početka godine oko 127.000 migranata ušlo je u Italiju, što je dvostruko više nego u istom periodu 2022. Mnogi od njih stižu u Italiju upravo preko Lampeduze, najjužnijeg italijanskog ostrva.

Danas je došlo do tenzija kada je grupa mještana organizovala protest i blokirala put konvoju u kojem su se nalazile Melonijeva i Fon der Lajenova.

Napetosti su se smirile i put je odblokiran kada im se Melonijeva obratila i rekla “mi činimo sve što možemo”, dodajući da je ona lično došla da se suoči sa ovom vanrednom situacijom.

Melonijeva je upozorila da će migrantska kriza sa kojom je suočena Italija pogoditi čitavu EU. Ona je izjavila i da posjeta fon der Lajenove dokazuje da je EU toga svjesna.