Medvedev o odnosima Rusije i SAD-a: Oni su na nuli po Kalvinovoj skali

Rusija sada nema nikakve odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, oni su na apsolutnoj nuli, odnosno nije ih moguće dodatno zamrzavati, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Sada nemamo nikakve odnose sa SAD. Oni su na nuli po Kalvinovoj skali. I njihovo odmrzavanje sada nije potrebno. I za sada nije potrebno ni pregovarati s njima. To je štetno po Rusiju – rekao je Medvedev za ruske medije.

On smatra je da je sada najnepovoljnije moguće vrijeme za nove pregovore sa SAD o produžavanju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (SNV-3).

“To će zavisiti od odluke predsjednika države. Kao čovjek koji ima direktan odnos prema tom sporazumu i koji ga je potpisao 2010. godine, smatram da je sada najnepovoljnije moguće vrijeme za nove pregovore”, rekao je Medvedev.

Prema njegovoj ocjeni, još prošle godine su pregovori vođeni u izmenjenim okolnostima, a sada su u „mrtvoj zoni“.

Administracija predsednika SAD Džoa Bajdena produžila je za pet godina, odnosno do 2026, Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, koji omogućava jedinstvenu rusko-američku kontrolu nad nuklearnim naoružanjem.

Rusija i SAD su počele usaglašavanje parametara budućeg sporazuma o ograničenju nuklearnog naoružanja, ali su prekinule dijalog nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, prenosi Tanjug.

Američki Stejt department je saopštio da je Vašington spreman da razmotri mogućnost nove runde strateškog dijaloga s Rusijom, ali da želi dokaze o dobronamjernom pristupu Moskve.

Ostavite komentar: