Medvedev ne vidi kraj: Sukob u Ukrajini mogao bi da traje decenijama

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je danas da bi sukob u Ukrajini mogao da traje decenijama i da su pregovori sa Ukrajinom nemogući sve dok je na vlasti Vladimir Zelenski, ukrajinski predsjednik koji podržava Zapad.

“Ovaj sukob će trajati veoma dugo. Vjerovatno decenijama. To je nova realnost”, rekao je Medvedev, prenijele su ruske novinske agencije.

On je rekao da Rusija ne može da vjeruje bilo kakvom primirju sa sadašnjim vlastima u Kijevu jer bi sukob jednostavno ponovo izbio i tako bi sama priroda sadašnje vlade Ukrajine morala biti uništena.

Pregovori sa “klovnom Zelenskim”, su nemogući.

“Uvijek se sve završava pregovorima i to je neizbježno, ali dok su ti ljudi na vlasti, situacija za Rusiju se neće promijeniti u pogledu pregovora”, rekao je on.

Medvedev je, takođe, upozorio da Zapad ozbiljno potcjenjuje rizik od nuklearnog rata oko Ukrajine, upozoravajući da će Rusija pokrenuti preventivni udar ako Ukrajina dobije nuklearno oružje.

“Postoje nepovratni zakoni rata. Ako je u pitanju nuklearno oružje, moraće da dođe do preventivnog udara”, rekao je Medvedev.

Prema njegovim riječima, dozvoliti Ukrajini nuklearno oružje – korak koji nijedna zapadna država nije javno predložila – značilo bi da im “dolazi projektil sa nuklearnim punjenjem”, rekao je Medvedev.

“Anglosaksonci to u potpunosti ne shvataju i vjeruju da do ovoga neće doći, ali hoće pod određenim uslovima”, istakao je Medvedev.

Zapad je do sada isporučio Kijevu velike količine modernog oružja i municije. Međutim, američki predsjednik DŽozef Bajden je upozorio da bi direktna konfrontacija između NATO alijanse koju podržavaju SAD i Rusije rezultirala trećim svjetskim ratom.

Rusija kaže da joj Vašington nikada ne bi dozvolio da Moskva naoruža zemlju koja se graniči sa SAD, dok Zapad suštinski već vodi neobjavljeni rat sa Rusijom.

Ostavite komentar: