Makron upozorio SAD: Možete riješiti svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim

Predsjednik Francuske Emanuel Makron juče je u Vašingtonu osudio mjere koje je preduzeo Džo Bajden kako bi podstakao američku industriju te je direktno upozorio da Francuska ne želi postati tržište za američke proizvode.

Prvog dana službene posjete francuski predsjednik nije krio zabrinutost tokom susreta s američkim parlamentarcima obje stranke. Ogromne subvencije koje je američki predsjednik odlučio dodijeliti u velikom ekonomskom i socijalnom zakonu pod nazivom “Zakon o smanjenju inflacije” (IRA) su “superagresivne za naše kompanije”, požalio se francuski predsjednik.

“Ne želim postati tržište za američke proizvode jer imam potpuno iste proizvode kao i vi. Imam srednju klasu koja mora raditi i ljude koji moraju pronaći posao. A posljedica IRA-e je da možete riješiti svoj problem, ali ćete moj učiniti još gorim. Žao mi je što sam tako direktan” rekao je Makron.

Makron je stigao u Vašington u drugu državnu posjetu od preuzimanja dužnosti 2017. godine, za koji su i prije njegovog početka francuski zvaničnici najavili da će se suprotstaviti Bajdenu vezano uz subvencije iz ovog zakona.

Prilikom susreta s parlamentarcima u biblioteci Kongresa Makron je rekao da je “Inflation Reduction Act” superagresivan prema evropskim firmama, kazao je “Rojters” jedan učesnik razgovora pod uslovom anonimnosti. Makronova kancelarija je odbila potvrditi komentare francuskog predsjednika.

Evropski lideri kritikovali su zakonodavni paket koji je u avgustu potpisao Bajden i kojim se daju snažne subvencije američkim proizvodima, što stavlja u neravnopravan položaj neameričke firme i biće ozbiljan udarac njihovoj ekonomiji dok se Evropa bori s posljedicama ruske specijalne vojneakcije u Ukrajini.

Upitana o evropskim zabrinutostima, sekretarica Bijele kuće Karin Žan-Pier rekla je da zakon “predstavlja značajne prilike za evropske firme, kao i koristi za energetsku sigurnost EU”.

IRA ima odredbe koje će pridonijeti rastu sektora čiste energije na globalnom nivou, dodala je.

Govoreći u prisutnosti novinara, Makron je rekao da Francuska i SAD trebaju udružiti snage da reformišu Međunarodni monetarni fond i Svjetsku banku kako bi njihovi fondovi mogli biti usmjereni u zemlje pogođene klimatskim promjenama.

Ranije je Makron posjetio sjedište NASA-e s potpredsjednicom Kamalom Heris i rekao da je američko-francuska saradnja važna za suzbijanje rizika od sukoba u svemiru. Njih su dvoje najavili novu američko-francusku saradnju u svemiru tokom sastanka u Parizu prije godinu dana.

Makron je rekao da svemir predstavlja “novo mjesto sukoba” i da je važno da Francuska i Sjedinjene Američke Države rade zajedno na postavljanju pravila i normi jer dijele predanost nauci i demokratskim vrijednostima.

Ostavite komentar: