Makron se oglasio: Francuska ima korisne informacije o organizaciji napada u Moskvi

04.04.2024. | 17:33

Francuska ima “korisne informacije” o organizaciji terorističkog napada u “Krokus siti holu” nedaleko od Moskve, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron.

“Zatražio sam od direktora službi i relevantnog ministra da održe tehničke pregovore prvenstveno jer smo željeli da izrazimo solidarnost i zato što imamo korisne informacije o porijeklu i organizaciji ovog terorističkog napada, koje neću ovdje iznositi”, rekao je Makron novinarima na ceremoniji otvaranja Olimpijskog centra za vodene sportove u blizini Pariza.

Nekoliko naoružanih muškaraca upalo je 22. marta u “Krokus siti hol” u Krasnogorsku kod Moskve i otvorilo vatru na posjetioce.

Oni su u jednoj od sala, koja je u tom trenutku bila puna ljudi, izazvali požar koji se brzo proširio. U ovom napadu ubijene su 144 osobe.

Četvorica glavnih osumnjičenih u ovom slučaju, svi državljani Tadžikistana, pokušali su da pobjegnu sa lica mjesta automobilom, ali su privedeni i optuženi za terorizam.

Ruske vlasti vjeruju da je njihov plan bio da pobjegnu u Ukrajinu, gdje su organizatori napada za njih obezbjedili sigurno utočište, navodi “Sputnjik”.

Istraga je u toku.