Makron bez apsolutne većine u francuskom parlamentu

Koalicija “Zajedno” predsjednika Emanuela Makrona je na putu da izgubi apsolutnu većinu u francuskom parlamentu. Prema prvim projekcijama, osvojila je 224 mandata. Ljevičarska koalicija “Nupes” Žan-Lik Melanšona dobila je 149 mjesta. Istorijski rezultat za “Nacionalno okupljanje” Marin Le Pen sa osvojenih 89 mandata, javljaju francuski mediji.

Građani Francuske glasali su danas u drugom krugu parlamentarnih izbora. Glasalo se za kandidate za 577 poslaničkih mjesta.

Prema prvim anketama objavljenim poslije zatvaranja birališta, koalicija “Zajedno” Emanuela Makrona osvojila je 224 poslanička mjesta u parlamentu, što je manje od apsolutne većine od 289 mandata.

Ukoliko se ovakve projekcije ostvare i po objavljivanju konačnih rezultata izbora, “Zajedno” više neće biti u mogućnosti da sama glasa o prijedlozima zakona koje je usvojila vlada, javlja pariski Mond.

Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) Žan-Lik Melanšona Žan-Lik Melanšona osvojila je 149 mandata u parlamentu koji broji 577 poslaničkih mjesta i tako će postati glavni opozicini činilac francuske skupštine.

“Nacionalno okupljanje” Marin le Pen ostvarilo je u drugom krugu izbora istorijski rezultat sa osvojenih 89 mandata u parlamentu, navodi se u prvim procjenama instituta Ipsos-Sopra Steria, prenosi Mond.

Prema prvim rezultatima, na osnovu 73 odsto obrađenog glasačkog maetrijala, koalicija “Zajedno” osvojila je 36,11 procenata glasova, objavljeno je na sajtu francuskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ljevičarska koalicija “Nupes” osvojila je 27,4 odsto glasova.

Na trećem mjestu je desničarsko Nacionalno okupljanje sa 21,51 odsto glasova. Četvrti su Republikanci sa 8,04 odsto glasova, navodi francusko Ministarstvo.

Prvi krug izbora, koji je održan 12. juna, obilježila je rekordno malteriše izlaznost od 47,7 odsto.

 

 

Ostavite komentar: