Lupali u šerpe zbog mjera blokade: Berlin na protestima

18.11.2020. | 12:49

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas u centru Berlina, gdje su lupali u šerpe i duvali u zviždaljke u znak protesta zbog novih planova kancelara Angele Merkel da vlada dobije šira ovlaštenja za sprovođenje mjera blokade s ciljem suzbijanja širenja virusa korona.

Kasnije tokom dana poslanici gornjeg i donjeg doma njemačkog parlamenta trebaju da usvoje nacrte zakona prema kojim će vlada da uvede zabranu socijalnog kontakta, regulative za obavezno nošenje maske, zabranu ispijanja alkohola u javnosti, zatvaranje prodavnica i prekid sportskih dešavanja.

Analitičari navode da većina Nijemaca prihvata posljednju “ublaženu blokadu” radi borbe protiv drugog talasa virusa korona. Kritičari smatraju da zakon omogućava vladi previše ovlaštenja i ugrožava građanska prava bez odobrenja parlamenta.

Stranka krajnje desnice Alternativa za Njemačku (AFD) čak je uporedila nacrt sa zakonom iz 1933. godine kojim je otvoren put nacističkoj diktaturi.

Demonstranti nisu nosili maske niti su poštovali socijalnu distancu. Policija je postavila kordon kako bi spriječila demonstrante da dođu do zgrade parlamenta.

 

Oznake: Berlin protesti