Lukašenko: Zapad preko Ukrajine želi da sruši vlast u Belorusiji

U zapadnim zemljama i Ukrajini formiraju se strukture za svrgavanje vlasti u Bjelorusiji, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandra Lukašenko.

„Na teritoriji tih država, a posebno u Ukrajini, pronašli su pogodno mjesto i formiraju se snage za rušenje vlasti u Bjelorusiji i za naš povratak u 1939. godinu (odnosi se na period kada je zapadna Bjelorusija bila u sastavu Poljske)“, rekao je Lukašenko na patriotskom forumu u čast Dana narodnog jedinstva.

Bjeloruski predsjednik je podvukao da su 1945. godine istočnoslovenski narodi oslobodili Poljsku od njemačkog fašizma, a Varšava sada odgovara Bjelorusiji „ideološkim diverzijama“, lažima i podrškom opoziciji.
Lukašenko je naveo i da se čovječanstvo nalazi na granici nuklearnog konflikta.

„Svijet je izgubio glavu i puca po šavovima. Čime će se sve okončati? Sve se više i više pitaju obični ljudi čak i oni koji se ne bave politikom. Od trenutka okončanja ‘Hladnog rata’ čovječanstvo se prvi put našlo na granici nuklearnog konflikta“, rekao je on.
Bjeloruski predsjednik je podvukao da su ovo teška vremena i da se svi sećaju čime se završila nespremnost velikih imperija da se dogovore: invazija Napoleona, dva svjetska rata i nekoliko desetina lokalnih sukoba i stotine miliona žrtava.

Bjelorusija drugi put obilježava državni praznik Dan narodnog jedinstva. U junu 2021. godine je predsjednik Bjelorusije potpisao ukaz o proslavi Dana narodnog jedinstva 17. septembra.

Datum je povezan sa ulaskom sovjetskih snaga 1939. godine na teritoriju Zapadne Bjelorusije, koja je u tom trenutku bila dio Poljske nakon potpisivanja sporazuma u Rigi i ujedinjenjem bjeloruske teritorije. Sporazum je potpisan 18. marta 1921. godine između Poljske, Sovjetske Rusije, a u ime Sovjetske Bjelorusije i sovjetske Ukrajine i okončao je rat između Poljske i Sovjetskog Saveza.

 

 

Ostavite komentar: