Lukašenko sa Lavrovom: Propali pokušaji da se uguše Rusija i Bjelorusija

Pokušaji da se Bjelorusija i Rusija uguše su propali, zemlje će sigurno opstati, izjavio je predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

Pokušaji da nas uguše – i Rusiju i Bjelorusiju – zapravo su propali. Mi ćemo svakako istrajati. Odredili smo pravce kojima treba da se krećemo, kako bismo sačuvali naš suverenitet u svim svojim odnosima – i Rusije i Bjelorusije – rekao je bjeloruski lider na početku sastanka sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Lukašenko je istakao da je dobro informisan o godišnjim rezultatima u pogledu ekonomskog razvoja Rusije, ističući da Bjelorusija ima približno iste rezultate.

On je izrazio zadovoljstvo zbog rezultata trgovinsko-ekonomske saradnje dvije zemlje u prošloj godini, uprkos spoljnim sankcijama.

Predsjednik Bjelorusije je napomenuo da postoje neka aktuelna pitanja o kojima treba da razgovara sa Lavrovom i da se “konsultuje o nekim stvarima”.

Lukašenko je dodao da Minsk čini sve za Rusiju u kontekstu problema vezanih za sprovođenje specijalne operacije u Ukrajini.

“Problemi u vezi sa djelovanjem Ruske Federacije u Ukrajini: sve što sam obećao, sve što je potrebno Rusiji u ovom teškom periodu – mi radimo. Mislim da će vam o tome detaljnije reći bjeloruski ministar spoljnih poslova Sergej Fjodorovič (Alejnik)”, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski predsjednik je istakao da Rusija nikada nije bila protiv mira.

“Slušao sam vašu konferenciju za novinare. Čuo sam sve vaše jučerašnje izjave. Apsolutno sve ih podržavam. I u svim kontaktima koje imamo sa Zapadom govorimo da Rusija nikada nije bila protiv mira. Hajde da se dogovaramo. Spremni smo da učestvujemo u tome. Ne treba da sumnjate u to. Ako je nešto potrebno sa naše strane i mi to možemo da učinimo, dobro znate šta možemo da uradimo, recite direktno, radićemo zajedno, ruku pod ruku”, rekao je Lukašenko.

On je objasnio da je Moskva upoznata sa planovima “zapadnih susjeda, ne samo Ukrajine”.

“Pokušavaju i Ukrajinu da iskoriste protiv Bjelorusije. Ali ono što me čudi i prijatno iznenađuje je da se Ukrajina još drži, ne pravi provokacije protiv Bjelorusije, iako je na to naši zapadni susjedi aktivno podstiču”, zaključio je Lukašenko.

Ostavite komentar: