Lukašenko naredio zatvaranje granice sa Ukrajinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je zatvaranje granice sa susjednom Ukrajinom, pozivajući se na bezbjednosne razloge.

Lukašenko je tokom skupa povodom obilježavanja Dana nezavisnosti rekao da su u Bjelorusiji otkrivene pobunjeničke grupe koje su planirale da, kako je ukazao, izvrše puč, objavila je državna novinska agencija Belta, prenijela je agencija Rojters, objavio je „Glas Amerike“.

„Ogromna količina oružja dolazi iz Ukrajine u Bjelorusiju. Zato sam naredio granično-bezbjednosnim snagama da u potpunosti zatvore granicu sa Ukrajinom“, rekao je Lukašenko.

Bjelorusija se posljednjih nedjelja našla na meti kritika dijela međunarodne javnosti i zapadnih država nakon što je u Minsku u pratnji vojne letjelice prinudno prizemljen avion kompanije Rajaner u kojoj se nalazio Roman Protaševič, novinar i bloger, koji je potom priveden.

Iniciralo je to reakciju Ujedinjenih nacija, Evropske unije i Sjedinjenih Država – među kojima su istraga i mjere kojima se, pomalo neočekivano imajući u vidu bliske veze srpskih vlasti i bjeloruskog režima, pridružila i Srbija.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU i država u procesu pristupnih pregovora, politički, ekonomski i vojno učestalo sarađuje sa Rusijom, Bjelorusijom i Kinom zbog čega joj zapadni međunarodni partneri upućuju česte kritike zbog neusklađenosti svoje spoljne politike sa spoljnopolitilčkim ciljevima Evropske unije.

 

 

Ostavite komentar: