Lukašenko ima novu teoriju: Imamo dokaz da je “trovanje” opozicionara Navalnog običan falsifikat

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko tvrdi da je bjeloruska služba presrela “zanimljiv razgovor” na relaciji Varšava-Berlin iz kojeg proizilazi da je “trovanje” opozicionara Alekseja Navalnog običan falsifikat.

Lukašenko je saopštio premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u posjeti Minsku, da je presretnut razgovor, te da je falsifikat izjava njemačkog kancelara Angele Merkel o trovanju Alekseja Navalnog.

“Moram vam reći da smo, prije saopštenja Merkelove, koja je rekla da su Navalnog htjeli da ućutkaju, presreli razgovor. Kako smo razumjeli, Varšava je razgovarala sa Berlinom. Dvije osobe su bile na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba”, navodi Lukašenko.

On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog “zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je riječ o falsifikatu”.

“Nije bilo nikakvog trovanja. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu i njenu administraciju činjenice, a možda i izjavu, koju je ona dala. To su učinili kako bi `obeshrabrili (predsjednika Rusije Vladimira) Putina da se miješa u poslove Bjelorusije`”, naveo je Lukašenko, a prenosi Sputnjik.

Lukašenko je najavio da će sve poslati Federalnoj službi bezbjednosti Rusije, njenom šefu Aleksandru Bortnikovu, kao i direktoru ruske spoljnoobavještajne službe Sergeju Nariškinu.

“Mislim da će ova situacija morati da se ozbiljno razjasni. Predaćemo i tekst i audio-snimak, a materijali će danas-sutra biti kod vaših specijalnih službi kako bi oni to riješili”, rekao je Lukašenko ruskom premijeru Mihailu Mišustinu.

Takođe, on je upozorio Mišustina da Zapad priprema “pakosti” Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

“Još jedan citat iz razgovora Berlina i Varšave: `…Tim prije što su kod njih uskoro izbori, glasanje u ruskim regijama`. To jest, Zapad zna da su u Rusiji izbori i da, prije toga, treba podmetnuti neku pakost. Mislimo da će još nešto smisliti. To je njihov stil”, rekao je Lukašenko.

Njemačka Vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar Aleksej Navalni “otrovan” supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova “novičok”.

Ostavite komentar: