Ljubavna priča specijalnog izaslanika američkog predsjednika: Zbog gej veze Grenel imao problema na poslu

25.09.2020. | 09:20

Ričard Grenel, specijalni izaslanik američkog predsjednika, već neko vrijeme je u žiži javnosti. Mnogi se pitaju ko je kad ne komanduje američkim tajnim službama i ne rješava diplomatske poslove širom svijeta.

Tokom mandata američkog predsjednika Džordža Buša, Grenel je radio kao predstavnik Stejt departmenta u Ujedinjenim nacijama, potom je bio ambasador SAD u Njemačkoj, a trenutno je šef svih tajnih službi u Americi i Trampov izaslanik u pregovorima Beograda i Prištine. Njegovu karijeru pratile su mnoge kontroverze, između ostalog, i jer je jedan od rijetkih na visokom državničkom položaju koji se javno deklariše kao gej osoba, pišu na sajtu Netlajn.

Naime, 2012. on je postao prvi otvoreno gej portparol republikanskog kandidata za predsjednika u Americi, kada je bio u timu Mita Romnija. I tada i sada, Ričard je u vezi sa čovjekom koji se zove Met Leši. Njihovu veliku ljubav potreslo je saznanje da Grenel ima Non-Hočking limfom, vrstu kancera krvi. Nakon toga je počeo liječenje hemoterapijom, tokom kog je imao brojne teške nuspojave. On je i tada nastavio da ide na posao, a najveća podrška bio mu je baš partner Met.

“Srećom, podrška saradnika i Meta pomogla mi je da pregrmim ovaj strašan period”, kazao je on svojevremeno za sajt The ASCO Post.

U tim danima Met je čak osmislio aplikaciju kako bi što više olakšao liječenje Grenelu i uz koju je on mogao da prati koje lijekove kad uzima i kako se nižu reakcije i nuspojave.

“Uz pomoć aplikacije za mobilni telefon koju je stvorio Met mogao sam da utvrdim koji je tačno lijek uzrokovao strašan zatvor koji sam imao. Čim sam promijenio lijek, osjetio sam silno olakšanje. Uvideo sam i da pacijenti koji se leče od raka mogu da biraju terapiju, ali su rijetko svjesni toga”, kazao je Grenel.

https://www.instagram.com/p/Bjsne-RlE4V/?utm_source=ig_embed

Zanimljivo je i da je Ričard rođen u vrlo konzervativnoj religioznoj porodici, ali roditelji su prihvatili njegovu seksualnu orijentaciju. Odrastao je uz dva brata i sestru, a i danas ima sjajan odnos s majkom. Govorio je i kako je problem u Americi što ljudi ne cijene mišljenje svojih majki, a to je merilo na osnovu kog se donose sve odluke.

I mada je Ričardova porodica prihvatila njegovu vezu s Metom, ostatak svijeta nije bio oduševljen. Dok je radio u Ujedinjenim nacijama, bezuspješno je pokušavao da Meta navede kao supružnika u imeniku zaposlenih. Takođe, Mita Romnija su 2012. jako kritikovali republikanci jer je za svog portparola za spoljnu politiku angažovao homoseksualca.

To Ričarda nije obeshrabrilo, već se narednih godina žarko borio za legalizaciju istopolnih brakova, prenosi Nova.rs.