Lideri EU saglasni: Dogovorene jače sankcije protiv Rusije

25.03.2022. | 21:31

Lideri EU 27 na samitu u Briselu dogovori su se da pojačaju podršku Ukrajini, zaoštre sankcije protiv Rusije i oslobode se zavisnsoti od ruskih fosilnih goriva.

Kada je riječ o sankcijama, u Briselu konstatuju da četiri paketa do sada usvojenih sankcija već ostavljaju značajne posljedice na rusku ekonomiju, a da je sada fokus na punoj primjeni sankcija i sprečavanju njihovog zaobilaženja.

Lideri EU su ovlastili Evropsku komisiju da radi na nadzoru u primjeni sankcija i na zatvaranju mogućih “rupa” uključujući i angažman sa trećim zemljama, prenosi Tanjug.

“Sankcije trenutno primjenjuje više od 40 zemalja, što predstavlja više od polovine svjetskog BDP. Pošto imamo različite sisteme, ali isti cilj, dogovorili smo se da dobro pogledamo u nedostake i zaobilaženja koja neki pokušavaju da urade i da učinimo sve u okviru naših sistema da bismo zatvorili rupe i onemogućili zaobilaženje sankcija”, izjavila je poredsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona dodaje da su u EU svjesni da usvojene sankcije prema Rusiji nemaju isti efekat na sve države koje ih podržavaju zbog različitih ekonomskih sistema.

U EU nisu odgovorili na pitanje medija da li su spremni da kao SAD uvedu “sankcije zbog sankcija”, odnosno da kazne one koji ne poštuju mjere usvojene zbog ilegalne vojne invazije na Ukrajinu.