Lideri EU potpisali deklaraciju: Postupni prekid zavisnosti od ruskih energenata

11.03.2022. | 17:33

Lideri EU potpisali su danas u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od uvoza ruskog gasa, nafte i uglja i to kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdijevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržista vodonika za Evropu.

“Versajskom deklaracijom” poziva se na ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, unapređenje interkonekcije evropskih gasnih i električnih mreža, jačanje planiranja snabdijevanja u vanrednim situacijama kao i poboljšanje energetske efikasnosti.

Zemlje članice EU su se obavezale da će nastaviti da rade na obezbjeđivanju dovoljnih nivoa skladištenog gasa i uspostavljanje koordinisanih operacija punjenja, na optimizaciji funkcionisanja tržišta električne energije, usmjeravanju investicja u energetske sisteme i poboljšanju energetske povezanosti sa neposrednim susjedima.

Lideri EU su pozvali Evropsku komisiju da do kraja marta iznese plan za osiguranje sigurnosti snabdijevanja i pristupačnih cijena energije tokom sljedeće zimske sezone.