Lavrov prozvao Blinkena: Pobjegao sa sastanka OEBS-a kao kukavica

01.12.2023. | 13:44

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken “pobjegao” kao kukavica sa sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Sjevernoj Makedoniji ove nedjelje, prenio je Rojters.

Rani odlazak Blinkena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borela iz makedonske prijestonice, pokazuje njihov strah od dijaloga, rekao je šef ruske diplomatije, prenijela je agencija RIA Novosti.

“Otišao je, kako razumijem i Blinken i Borel su otišli. Zašto se to dešava? Pa, vjerovatno misle da time izoluju Rusiju. Ali ja mislim da su jednostavno kukavice, da se plaše bilo kakvog iskrenog razgovora sa činjenicama u rukama”, rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare poslije sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju, prenosi Tanjug.

Lavrov je, takođe, rekao da je njegov kolega, državni sekretar Blinken, pobjegao, a da on nije nigdje pobjegao.

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u sredu veče u Skoplju, pred sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je poslije neformalne večere, napustio glavni grad Sjeverne Makedonije, prije dolaska Lavrova iste večeri.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je poslije Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borel i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje prije nego što je stigao Lavrov.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sletio u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Sjevernu Makedoniju.