Lavrov: Demonopolizacija svjetske ekonomije više nije toliko daleka budućnost

Ministar spoljih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da je teško predvidjeti koliko će hibridni rat Zapada protiv Rusije potrajati, ali je upozorio da će njegove posljedice svi osjetiti.

„Kolektivni Zapad je Rusiji objavio totalni hibridni rat i teško je predvidjeti koliko će on trajati, ali je jasno da će posljedice osjetiti sve zemlje, bez izuzetka“, rekao je Lavrov u obraćanju pred Savjetom za spoljnu i odbrambenu politiku, prenosi Sputnjik.

On je istakao da je Zapad u potpunosti potkopao svoju reputaciju kao predvidivog partnera, sa kojim je moguće dogovarati.

Prema njegovim riječima, niko više nije osiguran od eksproprijacije i „državne piraterije“, zbog čega ne samo Rusija, već i mnoge druge zemlje trenutno rade na tome da smanje zavisnost od američkog dolara, od zapadne tehnologije i njihovog tržišta.

„Siguran sam da demonopolizacija svjetske ekonomije više nije toliko daleka budućnost“, naglasio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da zapadni političari treba da razumiju da su njihovi pokušaji da izoluju Rusiju osuđeni na propast, što mnogi svjetski stručnjaci počinju da potvrđuju, doduše ne tako javno, jer je se još smatra da je to „politički nekorektno“.

Zbližavanje Rusije sa zemljama van kruga „zlatne milijarde“, kao što su Kina i Indija, je neizbježan proces i to se dešava na uzajamnoj osnovi, rekao je Lavrov.

Ocijenio je da su rusko-kineski odnosi trenutno najbolji u istoriji, a radi se na jačanju i strateškog partnerstva sa Indijom, Alžirom, Egiptom, kao i sa zemljama Persijskog zaliva.

„U ovom presudnom trenutku se formira mjesto Rusije, kao i svih drugih zemalja, u budućoj arhitekturi svjetskog poretka“, poručio je Lavrov.

On je posebno kritikovao Evropsku uniju, za koju je rekao da je izgubila i posljednje znake samostalnosti i potpuno se sjedinila sa NATO.

Evropska unija se bespogovorno integrisala u anglo-saksonske planove o uspostavljanju unipolarnog svijeta, pri čemu je žrtvovala kvalitet života svojih građana i njihove fundamentalne interese za račun Sjedinjenih Država, rekao je Lavrov, prenosi Tas.

Lavrov je u tom kontekstu podsjetio i na razgovor iz decembra 2013. godine tadašnje pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nulad sa američkim ambasadorom u Kijevu, u vezi sa dešavanjima na Majdanu.

„Ona je tada objasnila koja je uloga Evropske unije u planovima Vašingtona da reformiše Ukrajinu i njene riječi su se u potpunosti obistinile“, kazao je Lavrov, prenosi “Nova.rs”.

Nuland je tada s nipodaštavanjem govorila o pokušajima Brisela da posreduje u Ukrajini i rekla je „Znaš, j..eš Evropsku uniju, tačno tako“.

 

 

Ostavite komentar: