Lava ipak progutala “Kuću čudo”: Vlasnici slomljeni slikama sa La Palme VIDEO

Kuću koja je danima nekim čudom odolijevala erupciji vulkana na La Palmi na Španskim Kanarskim ostrvima sada je progutala lava.

Danski par penzionera čija je kuća, Inge Bergedorf i Rajner Kuk, potvrdili su u utorak španskim medijima da kuću progutao tok lave.
Njihovo imanje postalo je poznato širom svijeta kao “Kuća čudo” nakon što su osvanuli snimci iz vazduha na kojima se vidi kako je pravim čudom ostala kao netaknuto ostrvo dok je oko nje sve sprženo lavom iz vulkana Kumbre Vieja.
Lava je sravnila stotine kuća i prisilila na evakuaciju više od 6.000 ljudi otkako je 19. septembra počela da se izliva iz vulkana.
U utorak uveče lava je stigla do Atlantskog okeana, na zapadnoj obali ostrva, izazivajući strah od eksplozija i oslobađanja otrovnih gasova.

Kuk i njegova supruga nisu bili na ostrvu kada je njihova kuća uništena. Oni žive na poluostrvu Jutland u Danskoj i nisu posjetili La Palmu od početka pandemije kovid-19.
“Izgubili smo sve na svom voljenom ostrvu. Veoma je tužno. Inge i ja smo slomljeni”, rekao je Kuk.
Njihov ljetnjikovac je sagrađen na zemljištu od 3.000 kvadratnih metara koje je par kupio prije nekoliko decenija.
Da vulkan nije izbio, ovaj par bi se spakovao i “pobjegao” da jesen provede na ostrvu.“Išli smo u oktobru i novembru da beremo grožđe koje imamo u svojim vinogradima. Ali sada više ništa nije ostalo”, rekao je Kuk.
Jedna od njegovih kćerki, Jeni Kuk, rekla je za BBC da će ono što je njen otac volio sada vjerovatno postati pustoš.
“Moja majka i dalje gleda stare slike koje pronađe na internetu i kaže da još uvijek ima nade. Otac insistira da obnovimo kuću upravo na tom mjestu iako im objašnjavam da neće biti načina da se do tamo uopšte priđe” rekla je ona.

Ostavite komentar: