Lapid potvrdio: Postignut istorijski sporazum između Izraela i Libana

11.10.2022. | 12:22

Izrael i Liban postigli su istorijski sporazum o pomorskoj granici, potvrdio je danas izraelski premijer Jair Lapid.

“To je istorijsko postignuće koje će ojačati bezbijednost Izraela, upumpati milijarde u izraelsku privredu i obezbijediti stabilnost naše sjeverne granice”, precizirao je Lapid.

Libanski predsjednik Mišel Aun naveo je da su odredbe finalnog predloga sporazuma, koje je poslao američki izaslanik Amos Hostin, prihvatljive za Liban i nada se da će sporazum čim prije biti objavljen, navodi se u saopštenju libanskog predsjedništva u koje je Rojters imao uvid.

Aun je saopštio da će održati konsultacije s premijerom i predsjednikom parlamenta prije nego što zauzme definitivni stav o sporazumu.

Sporazum s Libanom će se naći pred Lapidovim bezbjednosnim kabinetom i vladom u srijedu, prije nego što ga razmotri parlament, prenio je Rojters.

Liban i Izrael dobili su konačni prijedlog sporazuma o pomorskoj granici, uz posredovanje SAD, koji zadovoljava sve njihove zahtjeve i koji bi mogao da dovede do istorijskog sporazuma, saopštili su danas pregovarači iz dvije zemlje, prenosi Rojters.

Liban i Izrael, koji su postigli konačni predlog sporazuma uz posredovanje SAD, nemaju diplomatske odnose, ali su blizu sporazuma o demarkatiji njihove morske granice koja se prostire preko oblasti bogate prirodnim gasom.

Posljednji prijedlog za rješenje spora, koji je stranama prošle nedjelje poslao američki izaslanik, otvorio je put za korišćenje spornog gasnog polja na istoku Sredozemnog mora.

„Ako sve prođe kako treba, prijedlog izaslanika mogao bi odmah da dovede do istorijskog dogovora”, rekao je glavni pregovarač Libana za Rojters nekoliko minuta nakon što je dobio nacrt od američkog zvaničnika, koji je učestvovao u višemesečnoj diplomatiji kako bi se okončao ovaj spor.

Liban i Izrael su u sporu oko morskog područja od 860 kvadratnih kilometara, prema kartama koje su obje zemlje poslale Ujedinjenim nacijama 2011. godine.

Riječ je o području koje je bogato prirodnim gasom i naftom.

Oznake: Izarel, Liban