Kurc: Poznat mi je cilj istrage i podnošenja prijave

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocijenio je da je cilj podnošenja prijave protiv njega, zbog navodnih lažnih iskaza pred istražnim odborom u vezi slučaja “Ibica”, da ga svrgnu s funkcije.

– Tužilaštvo vodi istragu jer je opozicija podnijela prijavu. Znam kako funkcioniše ta igra. Šalju se neprestano prijave, ponekada otvoreno, ponekada anonimno, sve dok ne bude pokrenuta istraga. To se čini iz jednog jedinog cilja, a to je da me svrgnu s funkcije. Ono što smatram poseno bezobraznim jeste da sada socijaldemokratija kaže da sve te istrage ruše ugled vlade i zemlje, ali ne kažu da su oni ti koji su podnijeli prijavu”, objasnio je Kurc za dnevnik “Kronen cajtung”.

Kaže da se radi o preokretanju smisla rečenog na istražnom odboru, tvrdeći da se radilo o četvoročasovnom ispitivanju, na agresivan način, sa prekidanjima i sugestivnim pitanjima, što je imalo sve za cilj da se “upetlja”.

Podvlači da pred istražnim odborom austrijskog parlamenta nije govorio neistinu, i posebno ne svjesno.

Upitan da li smatra istražne odbore važnim instrumentom u demokratiji, Kurc je kazao da ih u principu smatra bitnim, ali ne ako je jedini cilj da se vode svađe sve dok se na kraju ne preokrenu riječi sa ciljem podnošenja prijave tužilaštvu, jer tada imaju za cilj samo uništavanje političkog protivnika.

Naveo je da računa da će tužilaštvo podnijeti zahtjev za krivično gonjnje protiv njega i nada se da će dobiti priliku da istražnim organima iznese svoje viđenje stvari.

Austrijski kancelar je rekao i da, pošto smatra da nije ništa protivzakonito uradio, nije uzeo advokata, ali da će se svakako pravno savjetovati.

Na konstataciju da je bivši vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe morao da napusti funkcije zbog pokretanja istrage protiv njega, Kurc je rekao da se taj slučaj razlikuje od njegovog.

– U njegovom slučaju nije bilo samo riječi o istrazi i rečenom u ”Ibica” video snimku, već su postojale sumnje o ličnom bogaćenju. Sve to nije slučaj kod mene. Dolazim iz normalne porodice, zarađujem jasno više nego što je potrebno za život. Iako je bilo godinama raznih optužbi, vidi se da nije s moje strane bilo bilo kakvog bogaćenja ili krivičnog djelovanja. I baš zato što ništa ne pronalaze pokušava se sada prijava zbog preokretanja izrečenog – objasnio je on.

Naglasio je da ne može zamisliti da će biti osuđen, jer mu je savjest mirna.

– Dok moj tim i ja slijedimo ciljeve kao što je pobjeda nad pandemijom, ekonomskim povratak naše zemlje, opozicija slijedi samo jedan cilj, a to je ”Kurc mora nestati” – rekao je austrijski kancelar.

Kurc je izbjegao odgovor na pitanje da li su mogući prijevremeni izbori, rekavši da bi opozicija trebalo da prihvati da su građani izabrali njega i njegov tim na demokratskim izborima, u dva navrata, i da ne postoji zakon prirode da Socijaldemokratska partija (SPO) mora postavljati kancelara.

U intervjuu se osvrnuo i na privatnu okolinu, rekavši da je njegova majka tužna i zabrinuta, i kaže da je za njega željela nešto drugo od politike i takvog ophođenja, dok njegova djevojka, koja uobičajeno ne prati dnevnopolitičku debatu, ističe da ne smije dozvoliti tako ophođenje prema njemu.

– Ja sam čovjek kao i svaki drugi. Na mojoj funkciji donosite na stotine odluka. Zbog toga svakog dana donosim i poneku pogrešnu odluku. Mnoge stvari sam u životu sigurno i pogrešno uradio, kako privatno, tako i poslovno. Ja sa neko sa jasnim stavom i to se može voljeti ili mrziti. O tome treba diskutovati. Volim političku debatu, ali ne dozvoljavam da mi se nešto prebacuje što nisam uradio – poručio je Kurc, prenose “Novosti”.

 

 

Ostavite komentar: