Kurc: Dok sam na vlasti, Austrija neće primati izbjeglice iz Avganistana

Beč neće primiti avganistanske izbjeglice evakuisane iz Kabula nakon što su ga talibani (organizacija zabranjena u Rusiji) preuzeli, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc, dodajući da u zemlji već ima dovoljno migranata iz Avganistana.

SAD i njihovi saveznici evakuisali su više od 123.000 civila iz avganistanske prestonice Kabula nakon što je sredinom avgusta pala u ruke talibanskih militanata. Većina njih će dobiti azil u Americi, ali se i EU složila da preuzme 30.000 ljudi. Dok su Njemačka i
Francuska bile spremne da prihvate Avganistance, Austrija je među zemljama koje odbacuju tu ideju.

„Nećemo poželjeti dobrodošlicu Avganistancima koji bježe u našu zemlju sve dok sam na vlasti“, ponovio je Kurc u utorak u intervjuu italijanskim novinama „La stampa“.

Stav austrijske vlade po tom pitanju bio je „realan“ i ne znači da Beč nema solidarnost sa drugim glavnim gradovima EU, dodao je on.

„Nakon što je posljednjih godina u našu zemlju stiglo više od 44.000 Avganistanaca, Austrija je već domaćin četvrte najveće avganistanske zajednice na svijetu“, podsjetio je kancelar.

Problem je u tome što je „integracija Avganistanaca veoma teška“ i zahtijeva velike napore koje Austrija trenutno jednostavno ne može priuštiti, rekao je tridesetpetogodišnji konzervativni političar. Oni uglavnom imaju nizak nivo obrazovanja i potpuno različite vrijednosti u odnosu na ostatak stanovništva zemlje, istakao je on, dodajući da je više od polovine mladih Avganistanaca koji žive u Austriji podržalo vjersko nasilje.

Ali Beč i dalje želi pomoći Avganistancima u nevolji, jer je izdvojio 20 miliona evra za pomoć susjednim avganistanskim zemljama u preseljenju izbjeglica, otkrio je Kurc.

„Brza ofanziva talibana, u kojoj je radikalna grupa zauzela veći dio avganistanske teritorije i ponovo zauzela glavni grad Kabul u roku od nekoliko nedjelja usljed povlačenja američkih trupa iz zemlje, sve je iznenadila“, rekao je Kurc.

„Članice EU „sada moraju izvršiti ogroman pritisak na talibane kako bi nastavili da poštuju ženska i ljudska prava. Napredak postignut u proteklih 20 godina ne smije se poništiti“, dodao je on.

Međutim, politike EU iz doba migrantske krize 2015. godine, kada su stotine hiljada ljudi koji su bježali od sukoba u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku pušteni u blok, „više ne mogu biti rješenje ni za Kabul ni za Evropsku uniju“, rekao je Kurc.

Austrijski lider smatra da je „sada svim evropskim vladama jasno da se treba pozabaviti ilegalnom imigracijom i da se moraju zaštititi spoljne granice Evrope“ kako bi se riješio ovaj problem, prenosi Sputnik.

On smatra da blok mora raditi na razbijanju „poslovnog modela“ trgovaca ljudima koji isporučuju ljude u Evropu. Što se tiče migranata, njih treba okrenuti na granicama EU i poslati nazad u zemlje porijekla ili u bezbjedne zemlje trećih strana, objasnio je Kurc.

 

 

Ostavite komentar: