Korona ozbiljno brine! Poziv roditeljima da ne šalju djecu u škole i vrtiće

Sindikat mađarskih prosvjetnih radnika zatražio je od roditelja da ne šalju djecu u škole i vrtiće da bi zaštitili nastavnike i roditelje od pandemije virusa korona.

Poziv sindikata kosi se sa stavom Vlade Mađarske, koja je obećala da će škole ostati otvorene. Mađarska trenutno ima najvišu stopu hospitalizovanja pacijenata sa potvrđenim kovidom 19 na 100.000 ljudi u Evropi, saopštio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu zaraze.

Vlada premijera Viktora Orbana do sada nije uvodila restriktivne mjere na nivou države, mada je uveden policijski čas tokom noći i zatvoreni su objekti sa zabavnim sadržajem.

Sindikat je saopštio da radnici i roditelji moraju da spriječe štetu u obrazovanju, dok se Vlada ne posveti postupcima zaštite života i zdravlja.

Iz sindikata su poručili da su svjesni da ne mogu svi roditelji organizovati čuvanje djece tokom dana i raditi u isto vrijeme, ali ističu da bi oni koji imaju mogućnost trebali to da učine.

U Mađarskoj su, pored škola, otvorene sve radnje i restorani, sportska dešavanja prate hiljade gledalaca uprkos činjenici da je dnevni broj zaraženih virusom korona nekoliko hiljada, a broj smrtnih slučajeva iznad 100.Ostavite komentar: