Korak bliže NATO: Ukrajina pozvana na sjednicu koja je isključivo za članice Alijanse

Ukrajina je prvi put pozvana da učestvuje na Konferenciji nacionalnih direktora naoružanja NATO-a kojom će predsjedavati generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

U Briselu se 26. oktobra održava sjednica visokog savjetodavnog Komiteta Severnoatlantskog savjeta za naoružanje – Konferencija nacionalnih direktora naoružanja. Prvi put za više od pola vijeka postojanja Komiteta pozvan je predstavnik Ukrajine da učestvuje u pitanjima koja su do sada bila isključivo u nadležnosti država-članica NATO-a, saopštio je zamjenik ministra odbrane Ukrajine Aleksandar Nosov koji će predstavljati Kijev na Konferenciji, prenosi “Sputnik“.

Prema riječima Nosova, Ukrajina je i ranije bila pozivana na sjednice Konferencije, ali se sada prvi put radi o pitanjima koja se tiču isključivo nadležnosti članica NATO-a: inovacije u vojno-tehničkoj sferi, transformacije u saradnji sa naukom i vojnom industrijom i postizanje optimalnog balansa između vojnih potreba i budžetskih mogućnosti.

Nosov je skrenuo pažnju na to da će se Konferencija nacionalnih direktora naoružanja Alijanse održati odmah nakon što je prošle nedjelje utvrđen novi plan odbrane saveza tokom sukoba i kriza sa ciljem planiranja hitnog formiranja snaga Alijanse u potrebno vrijeme i na potrebnom mjestu.

 

 

Ostavite komentar: