Kongresmeni se protive slanju kasetne municije Kijevu

08.07.2023. | 20:49

Nakon odluke Vašingtona da pošalje kasetne bombe Ukrajini, stižu brojne osude zbog posljedica koje će njihova upotreba izazvati.

Devetnaest američkih kongresmena usprotivilo se isporuci kasetne municije Kijevu, saopštili su članovi američkog Kongresa.

“Sjedinjene Države su ponosno predane svom liderstvu u oblasti zaštite ljudskih prava. Ova predanost treba da uključi odustajanje od isporuka kasetne municije, koja po svom dizajnu nosi ozbiljne rizike za civilno stanovništvo”, rekli su kongresmeni u široko rasprostranjenom saopštenju.

Podrška Ukrajini ne bi trebalo da podriva napore SAD u promovisanju ljudskih prava širom svijeta, navodi se u saopštenju.

“Saopštenje koje je objavila Bijela kuća je u suprotnosti sa ograničenjima Kongresa o predaji tih vrsta oružja i ozbiljno potkopavaju naše moralno liderstvo. To ističe potrebu za daljim radom na vršenju pritiska na Sjedinjene Države da se pridruže međunarodnoj zajednici i zabrane upotrebu kasetne bombe”, dodaju.

Sjedinjene Američke Države su donijele odluku o isporuci kasetne municije Ukrajini zbog problema u Oružanim snagama Ukrajine, napisao je na Tviteru američki novinar, osnivač i glavni urednik izdanja “Grejzon” Maks Blumental.

“Odluka Bajdenove adminstracije o slanju kasetne municije diktirano je očajanjem zbog propasti kontraofanzive”, napisao je Blumental.

Novinar je dodao da je, imajući u vidu da ukrajinska vojska koristi zabranjene mine “lepestok”, jasno da će od kasetnih bombi stradati civili u Donjecku.

SAD su objavile da će kasetna municija biti uključena u novi paket pomoći Ukrajini. Zamjenik ministra odbrane zemlje Kolin Kol naglasio je da takve isporuke ne krše ograničenja Kongresa.

Sjedinjene Američke Države će isporučiti Ukrajini kasetnu municiju, saopštio je juče savetnik američkog predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan. Ona je zabranjena međunarodnom konvencijom koju su ratifikovale 123 zemlje, ne uključuju SAD i Ukrajinu.

Prema podacima ruske vojske, Oružane snage Ukrajine su već koristile kasetnu municiju prilikom granatiranja Donbasa. Prema riječima portparola Ministarstva odbrane Rusije Igora Konašenkova, to govori o tome da je zadatak ukrajinskih vojnika ubistvo maksimalnog broja civila.

Protiv korišćenja kasetne municije su istupile UN, a njenu isporuku Kijevu nisu podržale Njemačka i Austrija.